Már megint ítélkeznek felettem…

Szerző: Béndek Andrea – Plus Size Love life coach

Jártunkba-keltünkbe szembesülnünk kell azzal, hogy bizony az emberek általában – azt hiszik – sokkal jobban tudják mi jó nekünk, mint mi saját magunknak.

Ítéletek százai röpködnek a fejünk felett, amik hol az érzelmeinket, hol a gondolatainkat, viselkedésünket, hol pedig a külsőnket veszik górcső alá. Lépten-nyomon utolérnek minket a jóakaróink, ha szeretnénk, ha nem.
De mit tudunk mindezzel kezdeni? Hogyan álljunk hozzá, hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket? Miért ítélkeznek ilyen sűrűn az emberek? És miért olyan nehéz a feltétel nélküli elfogadás, szeretet?


A pszichológiai megközelítés szerint az ítélkezésnek funkciója van. Jó érzést generál művelőjében az által, hogy csökkenti a figyelmét a saját életében felmerülő negatív hatásokról. Előfordul, hogy az egyén azért kezd ítélkezésbe, hogy másra vetítsem olyan dolgokat (projekció), amelyeket saját magában elfogadhatatlannak tart. Ezzel könnyítve a saját lelkén, akár bűntudatán. Tehát a projekciónál másokra vetíti az egyén mindazt, amit magában nem képes elfogadni és ez által csökkenti a belső nyomást. Ez természetesen csak időhúzás arra vonatkozóan, hogy ne kelljen szembenézni a saját szennyessel.

Ettől függetlenül sokszor nehéz magunkat függetleníteni lelkileg a bántásoktól, ítéletektől, pláne ha olyanoktól érkeznek ezek a mondatok, akik közel állnak hozzánk.

Véleményem szerint a legtöbb, amit megtehetsz, hogy nem másoktól teszed magad függővé. Az önbecsülésünket sosem másokon keresztül fogjuk megszerezni, hanem hosszú, kitartó önismereti munka árán. Az egészséges azonosságtudat az, ami a segítségedre lehet ezekben a helyzetekben. A kérdés az, te mit hiszel önmagadról? Mennyire azonosulsz mások véleményével? Mennyire engeded magadba a másoktól hallottakat? Továbbá, hogy mennyire vagy képes elfogadni magadat minden érzéseddel, gondolatoddal együtt?

Az első lépés az önelfogadásodhoz vezető úton, hogy adj magadnak időt, teret az érzelmeid, gondolataid ítéletmentes megismerésére. Kezd el szemügyre venni önmagadat úgy, mintha akkor találkoznátok elsőre. Tiszta lappal, nyitott szívvel. Ha sikerül kiépítened a saját „tartóoszlopodat”, belső egyensúlyodat, akkor már nem fognak bántani mások szavai. Kerülj tisztába az értékeiddel és azzal, ki vagy te valójában. Ha pedig valaki támadólag lép fel veled szemben, esetleg megpróbál kritizálni, bántani téged, jusson eszedbe, hogy nagyobb szüksége van a szeretetre, mint gondolnád. Hiszen ha így viselkedik valaki, nagy valószínűséggel se önmagától, se másoktól nem kap gondoskodást, szeretetet és tombol benne a megfelelési kényszer, a szégyen érzése és az önbizalomhiány. Mert az, aki önmagát nem képes szeretni, másokat sem fog tudni igazán.

Ha szeretnél tudatosabbá válni a saját működésed tekintetében és VIP tag vagy, keress bátran az andrea.bendek@plus-size.hu e-mail címen, ajándékként egy számodra fontos kérdésben segítek neked, de BASIC tagként is keress bátran, csak minden esetben tüntesd fel, hogy BASIC, vagy VIP tag vagy a Plus Size Love-on.


Vélemény, hozzászólás?

Lépj be a PlusSizeLove.hu közösségbe!

Regisztrálj a PlusSizeLove.hu-ra!

©2019 PlusSizeLove.hu  – 

A Plus Size társkereső