Szeretetnyelvek jelentősége az ismerkedésben

szerző: Béndek Andrea – Plus Size Love life coach

Gary Chapman az öt szeretetnyelv című könyvében arra kereste a választ, hogyan őrizhető meg a szeretet a párkapcsolatokban, hosszú idő elteltével is. Mi lehet az életre szóló szeretet titka? Véleménye szerint a válasz az általa összegyűjtött öt szeretetnyelv megismerésében rejlik. Ha tisztába kerülünk azzal, melyik nyelv formájában szeret leginkább kommunikálni a párunk, annál bensőségesebb kapcsolatot alakíthatunk ki vele. Minden ember rendelkezik egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelvvel. Lehet, hogy például neked az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelved, de ha a partnerednek inkább az elismerő szavak az és ezzel nem vagy tisztában, könnyen elmehettek egymás mellett a szeretetkommunikációban. Érthető, hogy mindenki azzal próbál kedveskedni a párjának, ami neki is jó, de nem minden esetben egyezik az emberek szeretetnyelve.

És mégis hogyan jön ez az ismerkedéshez? Véleményem szerint minél hamarabb felismered, hogy a partnerednek vajon melyik az előnyben részesített szeretetnyelve, annál hamarabb tudtuk bensőségesebb formában kapcsolódni egymáshoz. Érdemes erre irányuló kérdéseket is megfogalmazni a találkozások alkalmával. Ha megkérdezed, hogyan szeret kedveskedni a hétköznapokban, valamint milyen apró gesztusokat részesít előnyben egy párkapcsolatban, vagy akár csak a hétköznapokban, hamar közelebb kerülhetsz hozzá.

Na de nézzük is meg mi az az 5 szeretetnyelv, melyet Gary Chapman alkotott meg.

1. Elismerő szavak
Ebben az esetben az egyik fél úgy érzi, hogy a párjától érkező elismerésnél, dicséretnél nincs fontosabb számára. Ilyenkor ne legyünk restek megdicsérni partnerünket, gyakoroljuk az elismerő, bátorító szavak használatát.

2. Minőségi idő
Teremtsünk rendszeresen alkalmakat az aktív, értő és szeretetteljes együttlétekre. Ne csak fizikálisan, hanem szívvel-lélekkel legyünk a párunkkal. A munkás hétköznapok mellett fontos, hogy időt és energiát szenteljünk a lélektől-lélekig együttlétekre.

3. Ajándékozás
Ha valakinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, olykor-olykor lepjük meg egy kis ajándékkal. De azt sose felejtsük el, hogy nem az érték, hanem a gesztus a fontos! Az örömszerzés vágya vezéreljen bennünket.

4. Szívességek
Ebben az esetben olyan apró cselekedetek megtételéről van szó, melyekről tudjuk, hogy a partnerünknek örömet okozhatunk vele. A figyelmességen van a hangsúly és azon, hogy a partnerünk azt érzi, számíthat ránk és a segítségünkre. Mindig mellette állunk, amikor szüksége van rá.

5. Testi érintés
Ha elmegyünk a társunk mellett nyugodtan simogassuk, érintsük meg, vagy adjunk neki egy puszit. A testi érintés szeretetnyelve hatással van az érzelmi agyra, így érzelmi reakciót vált ki. Közvetítsünk párunk felé melegséget és gondoskodást.

Az elsődleges szeretetnyelv mindig mélyebben hat ránk a többinél. Éppen ezért ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet még akkor sem, ha a többi nyelvet megfelelően „beszéljük”. Fontos, hogy megismerkedjünk párunk elsődleges szeretetnyelvével, és ha esetleg mi más szeretetnyelvre vágyunk, akkor nyugodtan jelezzük partnerünk felé. Ne arra várjunk, hogy a másik kitalálja a gondolatainkat, hanem fogalmazzuk meg kívánságainkat.Vélemény, hozzászólás?

Lépj be a PlusSizeLove.hu közösségbe!

Regisztrálj a PlusSizeLove.hu-ra!

©2019 PlusSizeLove.hu  – 

A Plus Size társkereső